Dear Husband,

Assalamualaikum dear blog :)
Sekian beberapa bulan tak update blog private nih...
Baru hari ini ada kesempatan nak update blog...
About my pregnancy...
Almost 38 weeks right now and bila bila masa je boleh terberanak...
But at 36 weeks, doctor detect that my baby songsang...
Terkejut + risau on that time...
orang kata masih sempat lagi dia pusing..
Always pray to Allah agar baby pusing balik and duduk pada tempat yang betul.
Puas pujuk my baby nih pusing... Risau.
and kelmarin ,  26 May 2016 kena refer to hospital.
So I choose Hospital Shah Alam Selangor (HSAS)
Jumpa pakar , memula scan... and memang nampak baby songsang.
Doctor try to check air ketuban , if okay boleh pusingkan baby.
Tapi sayangnya air ketuban sikit on that time. Only 7...
Doctor tak boleh nak buat ape melainkan caeser.
Then datang another doctor pakar nak check me....
But buat CTG dulu for 20 minutes. Jantung baby okay... Alhamdulillah.
Then scan untuk kali kedua check air ketuban still same.
The solution is.... CAESER.
Aku redha , aku terima andai ini jalan yang terbaik buat baby and diri sendiri.
Husband pun terima saje.
Due date patutnya on 22 June 2016 (Nuzul Al Quran)
But now kena admitted hospital on 6 June 2016 ( 1st Ramadan )
Operation will be on 7 June 2016.
Husband day by day , tak jemu bagi semangat :(
I must be strong ! 
Kalau saya ada salah silap, mohon ampunkan dosa saya dari hujung rambut hingga hujung kaki abang.
Sayang , sayangkan abang sangat sangat.
Even next week abang outstation , sayang harap sayang kuat.
For my baby... Mudah mudahan semuanya berjalan lancar.
One weeks left... Be prepared mental semua.
 
 
 
Ya Allah . aku serahkan semuanya pada Engkau.
 Engkau Yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui mana yang terbaik
 buat anak dalam kandungan ini dan juga diri ku.
 Kau permudahkan lah segala urusan kami Ya Allah.

My Little Baby inside My Tummy

Assalamualaikum dear blog :)
Lama rasanya tak update blog nih since dah kahwin..
Yelaaa , dah kahwin banyak tanggungjawab nak kena sandang.
Sampaikan nak update blog pun tak sempat. 
Nak story sikit about Me and Husband and also new baby yang akan datang nih.. 
Tak sabar rasanya.
Next week , 22 March 2016 genaplah 7 bulan usia perkahwinan saya dan husband tersayang.
Alhamdulillah, banyak yang kita dah lalui, susah senang bersama.
Banyak rezeki yang Allah telah kurniakan buat kita.
Antaranya, rezeki kerja, rezeki anak dan macam macam lagi.
ALHAMDULILLAH YA ALLAH
Meh sini kita nak story sikit about orang baru dalam life kami tak lama lagi.
Before tahu pregnant :
Nak diceritakan macam nih, before kahwin zaman memuda dulu jarang sangat tertinggal period nih.
Almost tiap bulan mesti akan period sharp pada masa dan tarikhnya.
Sebulan kahwin masih lagi period, tapi second months period hanyalah 4 hari sahaja.
Terkejut juga kenapalah period sekejap sangat.
Tak pikir ape ape pun... Continue jelaaa buat tak tahu pape.
Then next months tak datang period.. Dah mula risau.
Tunggu jugak beberapa hari bilalah nak datang period nih.
Sampai lah kesatu tahap yang mana , time tu nak pergi hantar adik ipar 
masuk belajar dekat Muadzam.
On the way nak pergi Muadzam tu , perut rasa lain macam sangat. 
Sakit teramat sangat and terasa macam nak berak pun ada.
So, decide suruh benti kereta dekat Shell. Tak tahan sangat dah tu...
Then muntah muntah plus sakit kepala..
Selesai hantar adik ipar kat Muadzam, on the way balik sini terasa nak muntah.
Benti dekat Petronas Seremban.
Lain macam woo muntah dia...
Tak terpikir lagi masa tu maybe pregnant.
So continue jelaaa beberapa hari then ask my husband, 
Abang, jom kita beli pregnancy test nak ?
Then beli then test. 
POSITIVE weh !!!
tak caya jugak beli lagi sekali and test...
POSITIVE LAGI !
Ya Allah.. Nak percaya ke taknak nih...
Last sekali we all decide pergi klinik then check again.
And betul betul pregnant masa tu...
First scan : 8 weeks daa.. means dah 2 bulan.
I'm so happy !!!
then bermulalah, every weeks kena pergi klinik checkup.
Tersangkut pulak kena diabetes masa pregnant.
Memang mengucap panjang lah, every two weeks kena g klinik checkup...
Second scan mummy tengok awak sayang , time tu awak dah 18 weeks.
Tiap kali checkup je mesti dengar jantung awak sayanggg..
Awak sihat, alhamdulillah.
and semalam awak dah 26 weeks dalam 6 bulan macam tu lah..
awak dah besar sekarang , selalu mummy rasa awak tendang tendang and mengeras.
Selalu jugak mummy borak dengan awak.. Happynya mummy.
Semalam mummy dah scan gender awak.. 
Tapi semalam daddy pun ada tengok awak. 
Tengok kepala awak , tulang awak , tangan awak , kaki awak yang comel tu.
And also tuuuttt awak.
Finally , mummy and daddy dah tahu awak punya gender.
Mummy and daddy happy sangat sampai dah berangan macam macam tau !
Awak sihat je kat dalam perut mummy.
Membesar dengan baik ya nak...
Mummy tunggu awak keluar tau. Tolong mummy nanti..
Mummy and daddy nak prepare barang barang awak lepas nih...
Nak beli semua persiapan untuk awak and mummy.
Mummy and daddy love you baby !

2months

Alhamdulillah 
After two months , finally dapat awak.
Rezeki Allah beri awal...
Akan jaga awak sebaik mungkin , 
Moga bakal jadi anak yang soleh dan solehah ya sayanggg..

1month


ALHAMDULILLAH 

22 SEPTEMBER 2015
 Genap sebulan perkahwinan yang kita bina.
Semuanya dalam keadaan yang baik-baik sahaja.
Layanan daripada family awak pun baik baik sahaja.
 

ASHSAED FAMILY


MEET MY NEW FAMILY 

IDAH & YAHYA FAMILY !!

Start form left barisan hadapan
Cik Idah a.k.a Mama , Cik Yahya a.k.a Abah, Husband , Me , Cik Pah girlfriend Syafiq and Syahirah.
Start from right barisan belakang 
Syamim boyfriend Syahirah , Syafiq , Luqman and Haziq.

Asyraf adalah orang yang first kahwin dalam familynya.
Anak pertama and cucu pertama 
So let me guess who's the next after me ???
Jengjengjeng

ASHSAED WEDDING


Bismilah 

Alhamdulillah 
Pada 22 Ogos 2015
Saya telah sah menjadi isteri kepada Muhammad Asyraf bin Yahya
dengan sekali lafaz sahaja.
YA ALLAH , terima kasih kerana mempermudahkan segala urusan kami.
Syukur Ya Allah
Sebak rasanya di saat ayah bertanya kepada saya 
Adakah saya bersetuju untuk bernikah ?
Tak mampu nak tahan airmata.
Terima kasih ayah.
Saya tahu ayah sedih tengok anak ayah nak nikah.
Melepaskan anak perempuan bongsu ayah yang mash muda.
Masih banyak lagi masa untuk kita bergurau senda.
Tapi jodoh saya sudah sampai.
Saya sayangkan ayah tak kesahlah saya dah berkahwin.
Jaga diri ayah elok elok sebab saya dah jauh.
Jaga mak bebaik... 
Saya berharap sangat Asyraf boleh menjadi imam dan ketua keluarga yang baik.
Amin

Terima kasih kepada ahli keluarga yang hadir ke majlis saya 
Andai ada yang terkurang harap maafkan.
Terima kasih buat keluarga mertua yang datang dari jauh. 
Moga dengan hadirnya saya dalam keluarga baru , 
kalian terima saya. 
Terima kasih terima saya sebagai ahli keluarga.

Sekian sahaja , selesai malis untuk belah perempuan.
Yang mana nikah pada jam 1030 pagi 
Bersanding pada jam 0130 tenghari 
Semua majlis diadakan pada hari yang sama dan tempat yang sama.

Berjumpa kita di majlis bertandang belah lelaki di 
HOMESTAY DESA BAYU RANTAU PANJANG KLANG
Pada 30 OGOS 2015 
 



TARRAAAAA ! 

We're counting days right now. 
18 days left.
Dupdapdupdap gitu rasanya...
Semakin sibuk membuat preparation..
BYE 


love friend


Assalamualaikum , 
rasa macam lama gila tak update post pasal someone 
special in my life.
Here there are , my bestfriend ever.
Thanks Allah , ketemukan saya dengan dia, Nur Amira.
Well, kami satu sekolah rendah zaman dahulu. 
SEKOLAG RENDAH KEBANGSAAN JALAN DATUK PALEMBANG
Dia merupakan budak baru dekat sekolah tuh.
Kami berlainan kelas dan tak pernah bertegur sapa kot.
Sampailah bertahun lamanya...
I've got invittation wedding dia. 
Secara tidak langsung , my exboyfie time tu jadi OP wedding dia.
Tak sangka , start from wedding dia 
we're become closer day by day...
Tak sangka menjadi rapat , sampai ada sahaja plan nak keluar 
ke sana ke sini
Makan itu , makan ini, beli itu, beli ini , bergambar sana , bergambar sini.

Sampai kita nak kawen pun , dia temankan kita pergi usha usha bridal itu ini.
Sampai nak fittting baju pun minta dia temankan.
Warna ae semua mintak pendapat dia. Bak kata pepatah ,
Apa dia suka , saya pun suka.
Taste yang sama !

and after kita dah kawen nanti , mesti sunyi.
Sebab takda kawan yang dekat dengan kita. 
Dah makin jauh , hope awak tak lupakan kita ya sayang ??
Tunggu kita balik Melaka , nanti kita set time jumpa.
Love you Myra. 


A S H S A E D



PREWEDDING



I'm so in love with you 
Thank you for loving me
Counting days ! 

Pre-Wedding


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ALHAMDULILLAH 

Allah permudahkan segala urusan kita buat minggu ini
7 JUN 2015

Done prewedding 
Done hantar document nikah semuanya.
Alhamdulillah syukur 

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan 
Moga tahun ini penuh barakah :)
Second year kita berpuasa bersama 
Tahun ini sebagai tunangan orang
Terima kasih sebab sentiasa kuat dengan saya 
Melayan karenah saya yang entah pape je...
Tinggal dua bulan je lagi sebelum kita di ijabkabulkan
AMIN

MOGA SEMUANYA BERJALAN DENGAN LANCAR.
AMIN YA RABB